Farklı olmanın cezası sabittir!

Oysa ne güzeldir hayattan bihaber öyle yaşayıp gitmek. Farkında değilsindir hiçbirşeyin... ne güzel!

Yatarsın, uyursun hiçbirşey düşünmeden... sananedir senden gerisi?

Yapabilseydim gözlerimi kapatmak isterdim gördüklerime, kulaklarımı tıkamak duyduklarıma... öyle yaşayıp giderdim bende duymadan, görmeden, bilmeden!

6 Mayıs 2009 Çarşamba

Sizde bir sayfa açın!

Bu sabah hepimiz için gerçekten ciddi bir soruna değinen bir web sitesi ile karşılaştım. Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Bölümü' nden bir grup öğrenci arkadaşımız millet olarak kitap okumadığımıza değinmiş. Haklı olarak, sert bir dille konuya dikkat çekiyor, uyarıyor ve okuyalım diyorlar.

Son günlerde gazetelerin 3.sayfalarında okuduğum haberlere şaşkınlığım sonrasında, ülkede yaşanan siyasi krizler sonrası duyduğum yorumlar karşısında, terör sorunu sonrasında blablabla...(zira uzar gider benim şaşkınlık konularım) bende hep aynı cümleyi kuruyorum. Eğitim şart!

Güzel günler umut ediyorsak, başlamamızın gereken nokta, halletmemiz gereken en önemli sorun eğitim sorunu! Eğitim şart, okumak şart arkadaşlar! Hobi değil okumak, ihtiyaç. Hava gibi, su gibi.


Okumuyoruz. Öğrenmiyoruz. Düşünmüyoruz. Merak etmiyoruz. Ama en küçük bir olay sonrasında, yaşanan olaya karşı en küçük bir fikrimiz olmadığı halde çolukçocuk yollara dökülüyor, bağırıp çağırıyoruz. Hrant Dink öldü, hepimiz Ermeni olduk. Bir insanın öldürülmesine tepki göstermek, duyarlı olmak güzel birşey. Ama eleştirdiğim bu değil. İsrail Filistin' i bombaladı, hepimiz Filistin' li olduk. Kimse açıp okumadı. Kim kimi niye bombalıyor? Masum insanlar ölüyor, tabi ki destek olalım, tabi ki tepkimizi gösterelim. Ama neye destek olduğumuzu bilelim diyorum ben. Her olay sonrası hepimizin birşey olması gerekmiyor, bu da ayrı konu. Deli oluyorum bu slogana. Ya hepimiz insanız en fazla, budur yani! Ne gerek var gruplara ayrılmaya, yeterince bölündük birde bunu bağırmak gerekmiyor. Neyse konu dağılmasın, duyan duymuştur. Beyoğlu' nda bir travesti öldürüldü. Cansu! Hepimiz ibne olduk bu defa da. Bu nasıl bir mantıktır sorarım. Toparlamak gerekirse, söylemek istediğim; bir matem için eyleme katılınıyor. İzliyorum televizyondan insanlar sohbet ederek güle oynaya yürüyor bir çekirdekleri eksik ellerinde sonra birisi çıkıp bağırıyor "Hepimiz bilmem neyizzzz." Gaza geliyoruz, muhabbet kesiliyor, var gücümüzle kıçımızı yırtarak başlıyoruz bağırmaya. Yetmiyor, çevreye saldırıyoruz. Nasıl bir millet olmaya başladık? Bak buna da şaşkınım.

Artık hepimizin evinde var bu internet. Ancak bakıyorum. Çoğunluk ya oyun oynuyor, ya chat için açıyor makinasını ya da max.günlük gazetelere bir göz atıyor. Oysa okunacak, öğrenecek ne çok şey var. Herşey elimizin altında oldukça daha fazla mı uzaklaşıyoruz? Annem anlatır arada, soğuk odada gaz lambası ile kitap okurmuş. Şimdi dizüstü bilgisayarlarımız yanımızda, sıcacık evimizde, çeşit çeşit kitaplar elimizin altında ama okuyacak insan yok. Neden? Vaktimiz yok. Çünkü izlenecek diziler var, okeye arkadaşlar bekler, msnde kızlar bekler. Off... offf..

Otobüste, metroda vs. kaç kişinin elinde kitap görüyorsunuz? Hele şu mp3 zımbırtısı çıkalıdan beridir hepimizin kulağında bir kulaklık, sevgilimi koluma takarım, bebekte birkaç tur atarım hobaaa!

Benim sitemlerim bitmezzzz! Aşağıdaki rakamlar konuyu gayet güzel özetliyor. Gerisi bize kalmış.

SAYISAL VERİLER

Türkiye’de kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkelerinin gerisinde kalmış durumda,
» Japonya’da toplumun % 14’ü,
» Amerika’da %12’ si,
» İngiltere ve Fransa’da % 21’i düzenli kitap okur iken,
» Türkiye’de durum % 0,01 yani on binde bir.
» Toplam nüfusu sadece 7 milyon olan Azerbaycan’da kitap ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye’de bu rakam 2000- 3000 civarında basılmaktadır.
» Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Rapor’unda kitap okuma oranında Türkiye, Malezya, Libya ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. sıradadır.

BİR YILDA KİŞİ BAŞINA OKUMA SAYILARI,
» Bir Japon bir yılda ortalama 25 kitap okuyor
» Bir İsviçreli bir yılda ortalama 10 kitap okuyor.
» Bir Fransız bir yılda ortalama 7 kitap okuyor
» Türkiye’de 6 kişiye yılda 1 bir kitap düşüyor.Türkiye’de okuma alışkanlığına sahip olan kişi sayısı ortalama 40 bin kişi
KİTAP OKUMAK İÇİN,
Türkiye’de bir kisinin ayırdığı zamanın;
» 300 katını bir Norveçli ayırıyor.
» 210 katırı bir Amerikalı ayırıyor.
» 87 katını bir İngiliz ayırıyor.
» 87 katını bir Japon ayırıyor.
» Dünya ortalaması bile bizim ayırdığımız zamandan 3 kat fazla.

KİM NE KADAR KİTAP BASIYOR?
» ABD’de 72 bin kitap basılıyor.
» Rusya’da 58bin kitap basılıyor.
» Japonya’da 42 bin kitap basılıyor.
» Fransa’da 27 bin kitap basılıyor.
» Türkiye’de ise 7 bin kitap basılmakta.

TÜRKİYE’DE OKUMA VE İZLEME ORANLARI,
» Dergi okuma oranı % 4
» Gazete okuma oranı % 22
» Radyo dinleme oranı % 24
» Televizyon izleme oranı % 95
Bu kadar veriden sonra bir kere daha durup düşünelim. Gelişme arzusunu yıllarca içinde taşıyan bir toplum olarak kitap okuma alışkanlığını ne zaman kazanacağız?